MARY LOU FULTON – WE’LL TELL STORIES

Artiest info
Website
facebook

Label: Infinidad Records

De Amerikaanse zangeres Mary Lou Fulton uit Los Angeles groeide als kind op in een gezin waar haast elke dag countrymuziek door de radio te horen was. Dat dit haar eigen muzikale carrière dan ook zou gaan beïnvloeden was onvermijdelijk. Geïnspireerd door de muziek van artiesten als Linda Ronstadt, Jackson Browne, Rhiannon Giddens en Joan Baez begon ze haar eigen liedjes te componeren en vanzelfsprekend kwamen daarvan enkele nummers uiteindelijk op haar debuutplaat “We’ll Tell Stories” terecht.

In de voorbije jaren was Mary Lou Fulton echter actief in totaal andere hoedanigheden dan als zangeres. Ze deed journalistenwerk voor ‘The Los Angeles Times’ en ‘The Washington Post’ en ze was ook een tijdlang advocate sociaal recht, geïnspireerd door haar eigen afkomst als dochter van een Mexicaanse immigrant die opgroeide in de buurt van het stadje Yuma, gelegen aan de linkeroever van de rivier Colorado die de scheidingslijn vormt tussen Noord-Mexico en de Amerikaanse staat Arizona.

Dat ze door haar ervaring als journaliste boeiende verhalen kon schrijven was dan ook evident en dat kunnen we horen in de tien liedjes die ze heeft geschreven en opgenomen voor haar eerste plaat. Ook de invloeden uit de Mexicaanse muziek zijn duidelijk aanwezig in een nummer als “The Ballad Of Suaqui” dat hier in het Engels wordt gezongen maar aan het einde van deze mooie plaat ook in een Spaanstalige versie wordt gebracht als “El Corrido De Suaqui” zoals u op de eerste video kunt beluisteren. Het samen met haar moeder Maria Ruiz Fulton geschreven liedje is een waar gebeurd verhaal over het plaatsje waar haar moeder opgroeide in Sonora, Mexico. Het was één van de drie 400 jaar oude dorpen die in 1964 harteloos werden vernietigd om plaats te maken voor een te bouwen stuwdam die water en elektriciteit voor de streek moest voorzien.

In de andere video brengt Mary Lou Fulton u de intimistische albumtiteltrack “We’ll Tell Stories”. In de uptempo gebrachte openingstrack “The Red, White And Blue” vertelt ze over hoe ze als kind tijdens een rodeo van haar moeder vernam dat ze moest leren om fier te zijn op de kleuren van de Amerikaanse vlag. Haar debuutsingle “Not Going Back” die ook op dit album staat werd in 2019 uit meer dan 300 inzendingen geselecteerd als het winnende lied van de ‘Songs For Social Change’-wedstrijd.

Wij vinden haar vocale prestaties af en toe sterk lijken op werk van de reeds eerder vermelde Linda Ronstadt, zoals in de nummers “Come Along”, “Hammer And A Gun” en de in een mix van Engels en Spaans gezongen traditional “Silvy”, drie songs die allen ook op sociaal engagement en activisme geïnspireerd zijn. Als debuutplaat kan “We’ll Tell Stories” van Mary Lou Fulton echt wel indruk maken. Wat ons betreft mag ze het journalisme dan ook even laten voor wat het is en zich volledig gaan toeleggen op het maken van dit soort heerlijke muziek.

(valsam)